Geld en energie besparen en ook nog eens voldoen aan de wet! Hoe dat kan is uit de doeken gedaan tijdens een manifestatie voor alle ondernemers van Goeree-Overflakkee. De aanwezige ondernemers en bestuurders gingen een stuk wijzer naar huis! Deze zeer informatieve manifestatie op 26 november jl. over energiebesparing en hiermee samenhangende wettelijke eisen voor het MKB was georganiseerd door Stichting Energieke Regio, FOGO, Bouwcenter Esselink en de gemeente Goeree-Overflakkee.
Energie besparen wordt (is) verplicht
Na een welkomstwoord door gastheer Geerd Simons van Bouwcenter Esselink vertelde Jan den Braber van de gemeente Goeree-Overflakkee over de ambitie van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn. Hij gaf aan blij te zijn met de vele initiatieven vanuit het Eilandelijk bedrijfsleven. Daarna nam Christiaan de Laat van de milieudienst DCMR het woord. Hij vertelde dat op grond van de Wet milieubeheer bedrijven en instellingen verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen, als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. Veel ondernemers die onder deze regelgeving vallen zijn niet op de hoogte van deze eis. Door de gemeente en de DCMR is tot nu toe weinig nadruk gelegd op handhaving hiervan. Vanaf 2016 gaat dat door landelijk gemaakte afspraken veranderen. 2016 is dichtbij en een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee!
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Namens FOGO, de federatie van de eilandelijke ondernemersverenigingen, hield Mike Dreisch een gloedvol betoog over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hij hield de ondernemers een spiegel voor. Klanten gaan steeds vaker eisen dat een toeleverancier of service verlenend bedrijf Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt. Daar hoort ook de zorg voor het energieverbruik bij. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is één van de drie pijlers waar het beleid van FOGO op rust.
Energieke Regio
Laatste spreker voor de pauze was Krijn Ratsma van Stichting Energieke Regio. Hij vertelde over het ontstaan en de doelstellingen van het project Energieke Regio, dat op ons eiland ontkiemde en nu Nederland ‘verovert’. Bij de deelnemers aan het project is met relatief kleine ingrepen (terugverdientijd 2-3 jaar) 10 tot 20% op de jaarlijkse energierekening bespaard. Bij elkaar heeft het project Energieke Regio op Goeree-Overflakkee tot nu toe geleid tot ca. €2.000.000 aan duurzame investeringen, met een jaarlijkse energiebesparing ter grootte van de opbrengst van een flinke windmolen. Deze investeringen versterken de lokale duurzame economie. In het nieuwe filmpje van Energieke Regio (zie www.energiekeregio.nl) vertelt ondernemer Jan Tieleman wat Energieke Regio voor hem betekent.
Energie Prestatie Keuring
Energieke Regio mag voor de Rijksoverheid een pilotproject rond de Energie Prestatie Keuring (EPK) organiseren. De EPK is een instrument waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe bedrijven aan de Wet milieubeheer kunnen voldoen. Stichting Energieke Regio werkt hierbij samen met de gemeente Goeree-Overflakkee en de milieudienst DCMR en integreert de EPK in haar adviezen. Zo kunnen ondernemingen en maatschappelijke organisaties twee vliegen in een klap slaan: geld en energie besparen en voldoen aan de wet! Energieke Regio roept de ondernemingen en maatschappelijke organisaties van Goeree-Overflakkee daarom op om deel te nemen aan deze pilot. Meedoen tijdens de pilot is goedkoper dan in de fase daarna, levert ook nog eens gratis positieve publiciteit op en wellicht bent u straks een van de eersten in Nederland met een EPK certificaat.
Presentatie ondernemers
Tot slot van de avond hebben negen ondernemers een korte pitch gehouden, waarin ze vertelden wat ze gebouweigenaren te bieden hebben m.b.t. het thema ‘energie’. Island Solar vertelde over de Ultra, een noviteit die helpt het elektriciteitsverbruik terug te dringen. Boeter Bouwbedrijf benadrukte het belang van een goed geïsoleerde gebouwschil. De Korte Zonwering noemde het belang van zonwering, als duurzame oplossing om warmte te weren. Elektro Westhoeve besteedde vooral aandacht aan energiezuinige verlichting. Lambert Kozijnen vroeg aandacht voor het houten passiefkozijn, dat in combinatie met drievoudige beglazing energie bespaart en comfort biedt. Energy for Professionals vertelde de aanwezigen over het voordelig inkopen van (groene) energie. Van Wijk installaties promootte de energiezuinige warmtepomp en ABG Solar haar hoge kwaliteit producten op het gebied van zonnepanelen. Goemaat Glas sloot de rij af met een algemeen advies om weloverwogen met het thema om te gaan. Zo lieten de ondernemers – ieder op hun eigen manier – zien dat er volop kansen liggen om gebouwen op een rendabele wijze te verduurzamen.
Twee primeurs
Op de bijeenkomst onthulde eigenaar Kees Lambert van Lambert Kozijnen dat hij als eerste Energieke Regio-deelnemer zijn gebouw volledig energieneutraal wil laten maken. Lambert Kozijnen verstookt het eigen houtafval, gaat flink op elektra besparen en gaat het restant aan elektra zelf opwekken met zonnepanelen.
De andere primeur was voor Abresch Constructie- en Machinebouw uit Oude-Tonge. Dit bedrijf gaf zich als eerste deelnemer op voor de EPK pilot.
Meedoen aan de EPK pilot en gelijktijdig geld verdienen aan duurzaamheid?
Deelname aan deze EPK-pilot is mogelijk voor een beperkt aantal deelnemers. Wilt ook u met uw bedrijf of maatschappelijke organisatie meedoen, neem dan contact op met Leon Blokland van Stichting Energieke Regio. Hij is te bereiken via 06 5052 4775 of via lblokland@energiekeregio.nl. Als deelnemer leert u te verdienen aan duurzaamheid én hoe u aan de wettelijke eisen kunt voldoen. De positieve publiciteit krijgt u er gratis bij!
Bijlage: foto bedrijfspand Lambert Kozijnen (fot Wim van Vossen). Van alle Energieke Regio-deelnemers is Lambert Kozijnen het eerste bedrijf dat voor energieneutraal kiest.
Comments