Met ingang van het komende schooljaar krijgt de kwaliteit van het internetverkeer op de RGO en de Prins Maurits een enorme opkikker. Beide scholengemeenschappen krijgen namelijk een aansluiting op Glasnet Oostplaat, een glasvezelnetwerk dat sinds 2013 in gebruik is op het bedrijventerrein Oostplaat in Middelharnis.
Onlangs ondertekenden de directies van de RGO en de Prins Maurits een overeenkomst met de coöperatieve vereniging Glasnet Oostplaat. Daarmee zijn de scholengemeenschappen klant geworden van deze organisatie. Om de RGO en de Prins Maurits te kunnen verbinden met het glasvezelnetwerk is enig graafwerk nodig. Dit zal zes tot acht weken duren. De afspraak is dat de aansluiting vóór het schooljaar 2016-2017 is gerealiseerd. Personeel en leerlingen van beide scholen hebben dan de beschikking over 300 MB. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarin de wifi lang niet altijd voldoende capaciteit heeft.
“Glas is de toekomst”, zegt Martin Hobbel, secretaris van de coöperatieve vereniging Glasnet Oostplaat. “Glasvezel is stabiel en snel. Je kunt 300 MB downloaden én uploaden. The sky is the limit, want je kunt bijna onbeperkt uitbreiden. Bovendien kan de klant zelf zijn provider kiezen.”
Het idee om een glasvezelnetwerk aan te leggen op de Oostplaat kwam een jaar of vijf geleden op. Meerdere bedrijven liepen tegen hun grenzen aan. Hobbel: “Op het bedrijventerrein zaten we aan het eind van het koperen lijntje. Voor de telefoon leverde dat geen problemen op, maar voor data via internet wel. Communiceren via internet is steeds belangrijker geworden. Als dat moeilijk gaat, heb je een probleem, dat je bedrijf bovendien geld kan kosten.”
Een aantal bedrijven ging zich oriënteren om de situatie te verbeteren. Uiteindelijk bleek de beste optie om zelf een glasvezelnetwerk aan te laten leggen. Dat gebeurde in samenwerking met het bedrijf IP Fiber en de gemeente Goeree-Overflakkee, die belang heeft bij een vitaal bedrijventerrein en brood zag in een vooruitstrevend initiatief. Het idee om zelf aan de slag te gaan, was afkomstig uit Tiel, waar ondernemers op een bedrijventerrein ook een glasvezelnetwerk hadden gerealiseerd. De keuze viel op het oprichten van een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk.
Het netwerk op de Oostplaat draait nu meer dan twee jaar. Tot volle tevredenheid van de leden, circa vijfendertig bedrijven, die nu stabiel en snel data kunnen ontvangen en verzenden. Volgens Martin Hobbel komen er elk jaar een paar leden bij. Hij verwacht dat dit zal toenemen, omdat steeds meer bedrijven in de cloud gaan werken. In ieder geval maakt de uitbreiding richting RGO en Prins Maurits het ook voor bedrijven aan bijvoorbeeld de Zuidelijke Randweg aantrekkelijk om aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.
De scholengemeenschappen haakten aan nadat ze erachter waren gekomen dat er een upgrading van het netwerk nodig was. Ze hadden gehoord van het glasvezelnetwerk op het bedrijventerrein Oostplaat en gingen met de coöperatieve vereniging in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Algauw bleek dat die mogelijkheden er waren én bovendien zeer interessant zijn. Zelfs toen een bestaande mantelbuis van de gemeente door wet- en regelgeving niet bruikbaar bleek en er gegraven moest worden om het netwerk uit te breiden. “De investering is in negentien maanden terug te verdienen”, zegt secretaris Martin Hobbel. “Dat is een mooi plaatje. We worden er allemaal beter van: de scholen, die een netwerk met veel meer capaciteit krijgen, en Glasnet Oostplaat, dat op deze manier stabiel groeit.”
Bron: Eilanden Nieuws, 21 juni 2016
Comments