Voor het eerst sinds de middeleeuwen krijgt Goeree-Overflakkee een eigen bier. De naam, Solaes, komt uit de statuten van de rederijkers, amateurdichters en voordrachtskunstenaars uit die tijd.
,,Vier jaar geleden kreeg ik een rondvaart langs Amsterdamse brouwerijen aangeboden”, zegt Jan-Willem Kramer. ,,Daar kwam ik terecht in een brouwerij die grotendeels draaide op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat zo mooi heet. Dát wil ik ook, dacht ik. Twee van mijn passies kwamen samen.”
Kramer is niet alleen bierliefhebber, ook werken met verstandelijk beperkten doet hij met liefde. Bij Hernesseroord in Middelharnis is hij regiomanager.
,,Om die eigen brouwerij te beginnen, moest ik eerst leren bier te brouwen. Dat heb ik me de afgelopen jaren in mijn eigen schuur eigen gemaakt. Eind vorig jaar raakte ik over mijn plannen in gesprek met Joost van Welsenis. ,,Een zorgbrouwerij, dat moeten we doen, reageerde hij.” Van Welsenis is de motor achter de Goed voor Goed-kringloopwinkels, een inzamelloods en een Repair Café op Goeree-Overflakkee, waarmee hij ‘moeilijk bemiddelbaren’ aan een zinvolle dagbesteding helpt. Het tweetal zag wel voor zich hoe deze mensen een rol konden spelen in de bierproductie-op-hobbyschaal.
Kramer: ,,Als iemand aan het eind van zijn werkdag vijf dopjes op een fles heeft gezet, heeft die een zinvolle daginvulling gehad en moet je daar tevreden mee zijn.”
In de maanden die volgden, bleek het enthousiasme aanstekelijk. ,,In Dirksland was iemand die een logo wilde ontwerpen. Een ander bleek bereid dat logo op leren schorten te verwerken. In nauw overleg met de gemeente werd een ruimte in Sommelsdijk in gebruik genomen die benedendijks als brouwerij gaat dienen en waar op dijkniveau een proeflokaal komt. Daar komt de derde betrokkene bij de onderneming om de hoek kijken: Cees de Knegt -eigenaar van een Goed voor Goed-winkel, verzorgt de ‘droge horeca’ tijdens de bierproeverijen. ,,Er komt een kaart met lekkere lokale hapjes.”
,,Het is voor het eerst sinds de middeleeuwen dat er een bier op dit eiland wordt gebrouwen”, vertelt Kramer. ,,En net als destijds in Dirksland.” Als commerciële onderneming is Solaes niet bedoeld. Het proeflokaal gaat alleen op zaterdag (‘Hooguit tot vroeg in de avond’) en op woensdag een paar uur open. Solaes is vanaf het najaar te koop. Er wordt gemikt op de lokale markt en misschien een ‘verdwaalde’ bierverzamelaar.
Bron: AD, 2 augustus 2016
Comments