OUDDORP – “Moeilijk? Nee, hoor.” Het is net of de groep 8-leerlingen van openbare basisschool De Westhoek doorgewinterde programmeurs zijn. Maar het is pas de eerste keer dat ze een les ‘leren programmeren’ krijgen. Ze ontwerpen een spelletje: een krab die zo veel mogelijk appels vangt.
Acht weken lang, vanaf 6 april, krijgen ze elke vrijdagmiddag lessen in programmeren. Er is nog een wedstrijd aan verbonden ook. Op 29 juni zal blijken wie de meeste punten heeft verzameld en als winnaar ‘leren programmeren’ aan de zomervakantie kan beginnen.
“Jullie leren lezen, rekenen, schrijven en topografie. Daar heb je wat aan in het leven”, zei Petra ’t Hoen, directeur van De Westhoek, voordat de eerste les echt begon. “Het zou onhandig zijn als je die vakken niet geleerd had, want je hebt ze nodig. Dat noemen we de basis. Maar we kijken ook naar de wereld om ons heen. Niet iedereen wordt juf of bakker, of dokter. Daarom gaan we ook andere dingen leren.”
Programmeren dus, want daar is veel behoefte aan. Dat maakten Klaas van TBP Electronics in Dirksland en Janco van COAS in Middelharnis duidelijk. Ook zij waren voor deze eerste les ‘leren programmeren’ naar Ouddorp gekomen. “Soms is programmeren heel moeilijk”, hoorden de leerlingen Janco zeggen. “Je begint met niets, maar na een tijdje heb je een programma. Wij maken bijvoorbeeld programma’s voor de grootste chocoladefabriek ter wereld. En we helpen Klaas van TBP met het maken van informatiesystemen.”
Kiezen voor techniek
COAS en TBP Electronics zijn, samen met andere Flakkeese bedrijven, betrokken bij het lesprogramma waar De Westhoek nu mee van start gaat. “Omdat we in de toekomst medewerkers nodig hebben met kennis van programmeren”, legt Klaas uit. “Het is niet zo handig als iedereen juf wordt, het is handig als meer mensen kiezen voor techniek.”
Daarom is de FOGO (Federatie Ondernemersvereniging Goeree-Overflakkee) een van de initiatiefnemers voor de lessen op de basisschool. “Met de gemeente en het onderwijs wil de FOGO proberen meer banen op Goeree-Overflakkee te krijgen. Dat doen we via Smart Water. Programmeren is belangrijk, daardoor komen er banen bij op het eiland”, vertelde Samantha Lugthart van de FOGO. Het lespakket brengt basisscholieren tevens in contact met bedrijven in de directe omgeving. Verschillende bedrijven, waaronder TBP, COAS, Wetec en Adviesgroep De Vogel, verzorgen een gastles.
Nadat Freek de Vreede van Technieksucces de cursusboeken had uitgedeeld en een korte toelichting had gegeven, kon het leren programmeren echt van start gaan. Stap voor stap, opdracht na opdracht. En zo verschenen algauw de krabben en appels op de schermpjes.
Scratch en Lego Mindstorms
De groep 8-leerlingen van De Westhoek leren programmeren via twee programma’s: Scratch en Lego Mindstorms. Freek de Vreede van Technieksucces schreef de lessen en begeleidt deze ook. De Westhoek is proefschool. Na de proef krijgen ook leerlingen van andere basisscholen op Goeree-Overflakkee programmeerlessen.
Volgens De Vreede is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met ICT en robotica. “Je leert ze ontdekken wat ICT is, dat het niet alleen om spelletjes gaat en dat er straks mensen nodig zijn die kunnen programmeren. Alles is straks aangesloten op het internet en alles moet geprogrammeerd worden om het te bedienen. Zo leren kinderen kennismaken met de beroepen van de toekomst.”
Bron: Eilanden Nieuws
Comments