De koeien van Jaap-Jan Ras uit Den Bommel zorgen ervoor dat 120 huishoudens op Goeree-Overflakkee er warmpjes bij zitten. Hun stront wordt direct omgezet in gas.

Op het terrein van de boer staat een glimmende biogas-installatie, vol geavanceerde apparatuur. Daarin wordt de mest van 300 koeien bewerkt tot aardgas. Ras is de enige agrariër in Nederland met zo’n mono-vergister naast zijn stal.

De boer heeft totaal geen omkijken naar de poep. Want die wordt een paar keer per dag volautomatisch de opslag in geschoven.

Er was een investering van 800.000 euro voor nodig om op deze manier te kunnen werken. Maar met hulp van minister Kamp van Economische Zaken kon de Bommelaar het hightech-project van de grond tillen. Kamp hoopt dat meer boeren zich op de gasmarkt willen storten.

De voordelen? Er komen minder schadelijke stoffen in het milieu én met het aardgas dat uit de koeienstront komt, is het mogelijk om een deel van de verminderde gasproductie uit Groningen te compenseren.

Als alle boeren zo te werk zouden gaan, kan tien procent van het gas worden opgewekt op boerderijen, denkt energiebedrijf Essent.

Aan alle voordelen kleeft één groot nadeel. Nota bene voor de koeien zelf. Omdat hun mest altijd beschikbaar moet zijn, kunnen de dieren niet meer buiten grazen. Het is dus: exit weiland. En dat is voor de koeien best shit.

 

Bron: Rijnmond, 26 november 2015

Comments


Add Comment