Vanuit onze leden hebben we verschillende vragen gekregen over het idee om per 2016 een Ondernemersfonds te realiseren. Om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en om de gehele achterban hierover te informeren heeft FOGO een FAQ opgesteld. Hiermee willen we de nut en noodzaak van het fonds op Goeree-Overflakkee zo helder mogelijk overbrengen. Indien u aanvullende vragen of opmerkingen heeft kunt u die kwijt bij het secretariaat, via secretariaat@fo-go.nl.

 

1. Wat is een Ondernemersfonds?
Een Ondernemersfonds is een fonds dat wordt gevuld door een heffing op de OZB niet-woningen die alle bedrijven en organisaties binnen een gemeente betalen, met als doel collectieve voorzieningen en projecten ook collectief te financieren.

2. Hoe komt een Ondernemersfonds tot stand?
Het fonds wordt op verzoek van ondernemers geïntroduceerd. Hiervoor is het van belang dat de ondernemers goed verenigd zijn en gezamenlijk naar buiten treden. In FOGO zijn 900 ondernemers op Goeree-Overflakkee verenigd en namens de achterban maakt het bestuur van de federatie zich nu hard voor een Ondernemersfonds op Goeree-Overflakkee. De achterban wordt nadrukkelijk betrokken in het totstandkomingsproces. De besluitvorming of het fonds er uiteindelijk komt ligt bij de gemeenteraad middels een raadsbesluit. Een goede samenwerking met de gemeente is dan ook van belang. In het gemeentelijk bestuur is het voorstel reeds besproken en goed ontvangen.

3. Hoe wordt e.e.a. in beginsel opgestart?
De organisatie van het Ondernemersfonds wordt gevoerd in een stichting. In eerste instantie wordt het stichtingsbestuur gevormd door het bestuur van FOGO. Het bestuur van FOGO, en dus eveneens van de stichting, gevormd door alle ondernemersverenigingen. Dit geeft vooral bij aanvang de mogelijkheid om adequaat te kunnen reageren rondom oprichting etc. Eveneens is dan geborgd dat de oorspronkelijke opzet wordt gerealiseerd.

4. Wat is de rol van de stichting?
De extra heffing op de OZB niet-woningen wordt overgemaakt naar de stichting. De stichting beheert het fonds en stelt spelregels op voor de besteding van de middelen. Deze spelregels gaan vooral over waaraan een bestedingsvoorstel procedureel moet voldoen en zijn zeker niet inhoudelijk. Dat is aan de ondernemers zelf. De regels zijn nodig om het fonds goed te laten functioneren en de publieke gelden op een goede manier te besteden. Daarnaast biedt de stichting enige faciliteiten voor ondersteuning en is zij in staat verbanden op het eiland te signaleren en te leggen. Dit kan handig zijn als bijvoorbeeld twee gebieden met de aanschaf van verlichting bezig zijn (kostenvoordelen). De stichting toetst de aanvragen en bij akkoord kan het voorstel worden uitgevoerd. De gemeente Goeree-Overflakkee werkt nauw samen de stichting Ondernemersfonds.

5. Wat is zijn de doelen van het Ondernemersfonds?
De oprichting van het Ondernemersfonds is geen doel op zich. Het is een middel om collectieve initiatieven en investeringen te financieren. Denk aan camerabeveiliging, gebiedspromotie, feestverlichting of parkmanagement. Het fonds levert een bijdrage aan de vestigingskwaliteit van ondernemers op Goeree-Overflakkee. Daarnaast levert het fonds een bijdrage aan de organisatiegraad en de verbinding tussen lokale ondernemers en sectoren onderling. Sterkere samenwerkingsverbanden verhogen de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van ondernemers en daarmee ook de (economische) structuur van het eiland.

6. Wat is het nut en de noodzaak van het Ondernemersfonds?
Het Ondernemersfonds is meer dan alleen een pot geld. De slagkracht van ondernemers wordt vergroot, want ondernemers kunnen in het vervolg met eigen middelen zelf projecten uitvoeren en hun ambities mogelijk maken, zonder aan te hoeven kloppen bij de gemeente. Daarnaast stimuleert het fonds de samenwerking tussen de verschillende ondernemersverenigingen en andere organisaties op Goeree-Overflakkee, met kostenvoordelen als gevolg. Met het Ondernemersfonds kunnen ook andere geldstromen worden aangesproken waardoor er een multiplier-effect ontstaat. Co-financiering met bijvoorbeeld de provincie Zuid-Holland behoort tot de mogelijkheden.

7. Hoe zit de financieringsconstructie van het Ondernemersfonds in elkaar?
Als de plannen voor een Ondernemersfonds doorgaan komt er voor elke niet-woning een kleine heffing op de OZB. Deze heffing is verplicht en betreft een vast percentage, dus naar rato betaalt iedereen even veel. De hoogte van het heffingspercentage wordt in samenspraak met de achterban en gemeente bepaald.

8. Ontvangen ondernemers binnen een BIZ-gebied straks twee heffingen op de OZB?
Nee. In de verordening voor het Ondernemersfonds kan worden opgenomen dat ondernemers die reeds een extra heffing betalen op de OZB vanwege een bestaande BIZ, worden uitgesloten van de extra heffing voor het Ondernemersfonds. Op deze wijze wordt door de initiatiefnemers gedoeld op een zo hoog mogelijke draagvlak onder de ondernemers en een eerlijke lastenverdeling.

9. Hoe worden de gelden van het Ondernemersfonds onderling verdeeld?
Per winkelgebied en bedrijventerrein is er sprake van één ondernemersvereniging dat bij het Ondernemersfonds een bestedingsvoorstel kan indienen. De verenigingen bepalen zelf waaraan het geld wordt besteed. Voorwaarde is wel dat de plannen waarvoor geld wordt aangevraagd, worden gedragen door de achterban van de betreffende vereniging. Het fonds vraagt van lokale bedrijven, verenigingen en organisaties dan ook samenwerking op gebiedsniveau. Dat levert uiteindelijk winst en betrokkenheid op en levert daarmee een bijdrage aan de vestigingskwaliteit van het betreffende gebied en de eilandelijke economie als geheel. Nog niet georganiseerde ondernemers krijgen hiermee een extra impuls om zich aan te sluiten bij een ondernemersvereniging.

10. Hoe werkt het Ondernemersfonds in de praktijk?
Een voorbeeld, een ondernemersvereniging doet een aanvraag bij het Ondernemersfonds voor financiering van een cameranetwerk op een bedrijventerreinen. Van belang is dat de aanvraag door de achterban van de betreffende vereniging gedragen wordt. De aanvraag wordt vervolgens procedureel getoetst door het bestuur van de stichting, zodat het aansluit op de doelen van het fonds en het geld tussen de verenigingen eerlijk wordt verdeeld. Elke ondernemersvereniging kan beroep doen op het geld waar ze recht op hebben, dat wil zeggen het geld wat uit het gebied wordt geheven. Omdat de heffing voor alle niet-woningen verplicht is en er geen free-riders meer bestaan neemt de financiële slagkracht van elke vereniging toe.

11. Gaat de gemeente nu taken bij het fonds neerleggen?
Nee, in een overeenkomst tussen de stichting Ondernemersfonds Goeree-Overflakkee en de gemeente zal expliciet worden afgesproken dat het fonds niet ingezet wordt voor reguliere overheidstaken. Daar ziet de stichtingsbestuur ook op toe.

12. Hoe wordt mijn privacy als individuele ondernemer gewaarborgd?
De stichting Ondernemersfonds krijgt geen individuele OZB-gegevens van de gemeente. Dit mag niet in het kader van de privacywetgeving. Wel krijgt de stichting de gegevens op gebiedsniveau, om zo de budgetten uit het fonds voor de gebieden te kunnen bepalen.

13. Zal dit het eerste Ondernemersfonds in Nederland zijn?
Nee, zeker niet. In 2005 is in Leiden het eerste Ondernemersfonds van Nederland totstandgekomen en sindsdien zijn er vele steden en gebieden gevolgd. Het Ondernemersfonds blijkt in de praktijk succesvol, omdat alle ondernemers evenredig bijdragen, de slagkracht van de markt ermee wordt versterkt en ondernemers zelf projecten en initiatieven kunnen uitvoeren ten behoeve van de lokale economie. Het Ondernemersfonds is dus zeker geen nieuw verschijnsel. Met deze succesvolle voorbeelden heeft het Ondernemersfonds een wettelijke grondslag gekregen.

Comments


Add Comment